Skip to content
Menu

Over mij

Vaak wordt gedacht dat een boek maken van je verhaal voorbehouden is aan beroemde of bekende mensen. Dat is niet zo, ieder mens heeft verhalen die de moeite waard zijn om te beschrijven. 

Mensen willen hun verhaal vaak op papier zetten voor hun naasten. Juist voor jou als verteller heeft het beschrijven van je verhaal veel waarde. Door het terugblikken op gebeurtenissen en gemaakte keuzes zie je welke rode draden er door jouw leven lopen en welke levensthema’s voor jou belangrijk zijn. Daar wil ik je graag bij helpen.

Mijn naam is Mariska van Dijk. Ik ben levensverhalenschrijver en interviewer, partner van Dennis en moeder van Tygo en Jens.

Schrijven is mijn passie en ik lees graag en veel. Als kind leende ik wekelijks zes boeken van de bibliotheek. Ook nu liggen er altijd boeken op mijn nachtkastje, waaronder levensverhalen. In andere levens mogen meekijken vind ik verrijkend. Het geeft me nieuwe inzichten, laat me relativeren en inspireert me.

Vanuit mijn interesse in anderen koos ik voor een opleiding tot maatschappelijk werker. Ik voerde veel gesprekken met ouderen, mensen met een lichamelijke, psychische of psychogeriatrische aandoening en met hun mantelzorgers.

Mijn kracht om het verhaal van de ander op papier te vangen, zet ik graag voor je in. Ik interview regelmatig mantelzorgers en vrijwilligers van jong tot oud voor het kenniscentrum mantelzorg waar ik werk als communicatieadviseur. Deze gesprekken geven veel voldoening. De vertellers hebben tijdens het gesprek mijn onverdeelde aandacht. Ze vinden het fijn om hun verhaal kwijt te kunnen. Mensen met wie ik werk ervaren mij als rustig en kundig. Ik werk gestructureerd en dat geeft de ander rust. Ze merken mijn betrokkenheid bij hun verhaal en ervaren me als een prettige gesprekspartner.

Een levensverhaal beschrijven is een proces met meerdere gesprekken, die we (meestal) bij je thuis voeren. Jij vult vooraf een vragenlijst in. Aan de hand van de vragenlijst onderzoeken we samen welke gebeurtenissen je wilt beschrijven. Vervolgens interview ik jou over deze gebeurtenissen. Jouw verhaal werk ik, ondersteund door foto’s en ander beeldmateriaal, uit tot een boek.

Gebeurtenissen en emoties goed onder woorden brengen, is niet gemakkelijk. Laat staan om hier een logisch, prettig leesbaar verhaal van te maken. Ik vind het belangrijk om goed naar jou als verteller te luisteren en je verhaal met de juiste woorden op papier te zetten. Het moet echt jouw verhaal zijn. Dat proces ga ik graag met je aan.

 
Foto Mariska website en handtekening 2