Skip to content
Menu

Blog

Toeval bestaat niet deel 2

Het is een stralende zomeravond en ons schrijverscollectief is voor het eerst sinds maanden samen. Alle andere momenten spraken we elkaar via Zoom. Sommigen heb ik nog nooit live gezien. Zo gaat dat in corona tijd.

Anne, aan de overkant van de tuintafel, krijgt regelmatig tranen in haar ogen bij het horen van onze teksten. Anne zegt tegen Jacqueline, die naast me zit, dat haar broer recent overleden is. Hij is bij een uitvaartcentrum in Schiedam verzorgd. Jacqueline wérkt bij een uitvaartcentrum. Anne en Jacqueline ontdekken dat het om dezelfde onderneming gaat, Matrice. Als Jacqueline de achternaam van de broer hoort komt er bij haar een blik van herkenning.

De echtgenote van Anne’s broer werd de dag na het overlijden van haar man met klachten van corona opgenomen in een ziekenhuis in Rotterdam. Ze werd daar verzorgd door een verpleegkundige. Zij blijkt een dochter te zijn van een medewerker van Matrice.

Door de ziekenhuisopname dreigde Anne’s schoonzus niet goed afscheid te kunnen nemen van haar man. Medewerkers van het ziekenhuis organiseerden een wensambulance die de schoonzus van Anne naar het uitvaartcentrum bracht. Dat kon, want ze was niet besmettelijk meer en wel in staat om vervoerd te worden. Zij werd op een brancard naast haar man gereden. Haar kleinkinderen tekenden ondertussen op de kist. Zo kon mevrouw afscheid nemen. Anne’s stemt trilt als ze haar verhaal doet. In een tijd waar zij door corona en de maatregelen noodgedwongen op afstand moest blijven, biedt dit ook haar troost. Ook Jacqueline is nu zichtbaar ontroerd. Het hele gezelschap is er stil van.

Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator) maakte een column over de verandering van rituelen in de uitvaartwereld als gevolg van corona. Hij was in het uitvaartcentrum aanwezig toen de ambulance voor kwam rijden. Hij heeft vervolgens de komst van de wensambulance verwerkt in zijn column. Anne was hier niet van op de hoogte. Door deze toevoeging van Jacqueline werd het afscheid in een bijzonder licht gezet.

‘We don’t meet people by accident. They are meant to cross our path for a reason’  (Kathryn Perez). Toeval bestaat niet.

Hier leest Benali zijn column zelf voor: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/ovt/f8551b9a-e3da-44a6-b6f2-ac8624805f35/2021-05-21-de-column-van-abdelkader-benali